22 січня - День Соборності України

Щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році, відзначається День Соборності України. Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

Свято встановлено в Україні«…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України«Про День соборності України» від 21 січня 1999 року №42/99.

Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р.— прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року на офіційному рівні свято було скасовано і натомість встановлено«День Соборності та Свободи України». Однак 13 листопада 2014 оку Указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

Цьогоріч свято має надзвичайно важливе значення, адже ми, українці, як ніколи усвідомили роль єдності в захисті своєї держави.

До цього свята в закладі проведено флешмоб «Моя соборна Україна». Учні створювали малюнки, розповідали вірші, ділилися цікавою інформацією про історичні події на шляху до соборності. В класах проведено тематичні години «Історія соборності України».

ПЕРЕГЛЯНУТИ

Кiлькiсть переглядiв: 81

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.